Ashab-ı Kiram'ın namazı nasıldı?

Köşe yazılarını derliyoruz.

Moderatörler: sitare, kardelenim, Divane, veli, beyaz dilekce, fyznur, gülümse, kelimat, my, Huucu, gulce

Cevapla
Kullanıcı avatarı
fyznur
Çok Özel Üye
Çok Özel Üye
Mesajlar: 2389
Kayıt: 18 May 2007, 13:39

Ashab-ı Kiram'ın namazı nasıldı?

Mesaj gönderen fyznur » 19 Mar 2008, 17:27

Ashab-ı Kiram'ın namazının nasıl olduğunun anlaşılması adına şu örnek yeterli olacaktır. Hz. Cabir anlatıyor: "Zâtu'r-Rika" gazvesine çıkılmıştı. Müşriklerden bir adam, uğradığı zarardan dolayı, "Muhammed'in ashabından kan dökmeden geri dönmeyeceğim" diye yemin ederek, evinden çıkıp Rasulullah'ı takibe koyulmuştu. Akşam olunca Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) bir yerde konakladı ve düşmanı kontrol için ashabından iki emin gözcü Abbad b. Bişr ile Ammar b. Yasir'i seçti ve bir geçit yerine yerleştirdi.

Onlar, nöbette kendi aralarında anlaşmış, biri gece nöbet beklerken, diğeri de yatıp istirahat edecekti. Abbad İbn-i Bişr, Ammar'a "Sen istirahat et, ben de nöbet bekleyeyim, sonra da kalkar sen beklersin." dedi. Ammar, istirahate dalınca da etrafı emin gördüğünden, boş durmayayım düşüncesiyle namaz kılmaya başladı. Namazda kendinden geçmiş, aşk içinde Kehf Sûresi'ni okuyordu. Derken takipçi adam oraya gelmiş, namazdaki nöbetçinin silüetini görünce bu kişinin askerlerin koruyucusu olduğunu anlamıştı. Derhal bir ok attı ve ok, eliyle koymuşçasına hedefini buldu. Abbad, oku çıkarıp namazına devam etti. Müşrik isabet ettiremedim düşüncesiyle atmaya devam etti. Öyle ki üçüncü okunu da attı. Abbad da yaraya aldırmadan aynı şekilde namazına devam etti. Neden sonra arkadaşı Ammar uyandı. Müşrik de bunların iki kişi olduğunu görünce yerinin farkına vardıklarını anladı ve kaçtı. Ammar, arkadaşındaki kanı görünce: "Sübhanallah! Sana ilk oku atınca beni niye uyandırmadın?" diye sordu. Abbad b. Bişir ise ona şu cevabı verdi: "Öyle bir sûre okuyordum ki, kesmek istemedim."

İşte Ashab-ı Kiram, namazlarını Allah'ın huzurunda gibi sağlam bir kulluk havası içinde eda ediyorlardı. Cenab-ı Hak, böylesi dolu dolu namazlar kılan bir nesli bize de lütfetsin.


Numan Seyhan

Kullanıcı avatarı
yasin__
Yeni üye
Mesajlar: 33
Kayıt: 05 Şub 2008, 18:54
Konum: istanbul

Mesaj gönderen yasin__ » 24 Mar 2008, 11:17

amin kardeşim.inşaallah.çok güzel bir örnek bizim gibi gençler için.çünkü namazı kılmak var,namazı allahın huzunradymışsın gibi huşu içinde kılmak var..rabbim bizede böyle namazlar kılmayı nasip eylesin inşaallah.. :amin
[[ EN İYİ DOST NAMAZDIR ]]

Cevapla