Trekearth

Siteler, adresler.

Moderatörler: sitare, kardelenim, Divane, veli, beyaz dilekce, fyznur, gülümse, kelimat, my, Huucu, gulce, anonim

Cevapla
Kullanıcı avatarı
mihmandar
Forum Müezzini
Forum Müezzini
Mesajlar: 1015
Kayıt: 06 Eki 2006, 09:46
İletişim:

Trekearth

Mesaj gönderen mihmandar » 19 Şub 2007, 11:11

http://www.trekearth.com/

Gez siteyi gör dünyayı

EMİNE DOLMACI


Gezen, gören doğaya, toplumlara, insana dair merakı olanlar için gezip görülecek çok yer var. Gezin, görün... Bunu yapamıyorsanız Trekearth isimli siteye girin ve dünyanın dört bir yanından sayısız fotoğraf karesiyle bu merakınızı giderin. Bu isimler de Evliya Çelebi’nin fotoğraf çeken versiyonu.
Asırlar önce gezgin olarak dünyayı dolaşan ve ‘Seyahatname’ isimli ünlü eserini veren gezgin, bu alanda merakı olan insanlara hizmet etti. Bugünün gezginleri ise, amatör veya profesyonel, ellerine aldıkları fotoğraf makineleriyle gördüklerini fotoğraflayıp, yine meraklılarının dikkatine sunuyor. 485 bin fotoğraf karesinin sergilendiği ‘trekearth’ isimli internet sitesi işte bu amaca hizmet ediyor. Hem, gezip görme konusunda merakı olanlar için iyi bir derleme sunuyor hem de fotoğrafa merakı olan, bu işi yapan insanlara eserlerini paylaşma imkanı veriyor. Türkiye’den 23 bin fotoğrafın sergilendiği sitede, dünyanın 6 kıtasında her ülkeden fotoğrafa rastlamak mümkün.

Gezginler eskiden sadece gezgindi. Kendi ülkelerinden kalkıp ülke ülke dolaşan, döndüklerinde ise gezip gördüklerini dost meclislerinde paylaşan gezginlerin yerine artık modern gezginler geldi. Gezip görürken, eline kamera veya fotoğraf makinesi almayı da ihmal etmeyen, sanata, doğaya, tarihe merakı olanlar, bunları kayıtlara düşüp diğer insanların dikkatine sunuyorlar. ‘Learning about the world through photography/Dünyayı fotoğraflar üzerinden öğrenin’ sloganıyla 2002 yılında kurulan ‘trekearth’ isimli internet sitesinde bu amaçla 485 bin fotoğraf karesi paylaşılıyor. Türkiye’den de 23 bin 642 fotoğraf karesinin bulunduğu sitede, fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar gibi isimlerin yanı sıra, bu işi amatör olarak sürdüren kişilerin de fotoğrafları bulunuyor. Mimari, tören, günlük hayat, olaylar, festivaller, yemekler, insanlar, doğa kategorilerinin yer aldığı sitede en çok fotoğraf, 46 bin 415 ile Fransa’dan bulunuyor. Onu 37 bin 436 kare ile ABD izliyor. Türkiye’den ise 23 bin 642 fotoğraf karesi yer alıyor. Burada ülkelerin ekonomik durumu, milli gelirleri de belirleyici bir faktör olarak göze çarpıyor. En az fotoğraf karesi bulunan Afrika ülkeleri arasında, Burundi’den 5, Eritre’den 18, Gambia’dan 17, Togo’dan 26 kare, site izleyicilerinin dikkatine sunuluyor.

Katı kuralları bulunan ve belli bir kalitenin altında fotoğrafların girilmediği sitede, tüm üyelerin yaptığı puanlamalar ile favori seçilen fotoğraflar yayınlanıyor. Fotoğraf gönderen kişinin küçük bir öyküsünü de yazdığı sitede, üyeler de fotoğrafçıya mesajlarını iletebiliyorlar.



--------------------------------------------------------------------------------

Türkiye’yi tanıtmak için buradayımİzzet Keribar (fotoğraf sanatçısı):Burada pek çok insan, amatör ve profesyonel fotoğraflarını sergiliyor. Peki benim, rofesyonel olarak ne işim var diye sorarsanız, ben zaten işimi yapıyorum; ama Türkiye’nin tanınması için ne yapıyorum. Benim siteye gönderdiğim fotoğrafların yüzde 70’i Türkiye’den. Fotoğraf çeken, buna merakı olan insanları da yüreklendirmeye çalışıyorum. Hem Türkiye’nin tanıtımına yardımcı oluyorum hem de bu işe başlayanları yüreklendirmek istiyorum. Siteye üye 45 bin 800 kişi içinde favori puanları ilk sırada olan kişiyim. Bana birçok mektup geliyor. Biz Türkiye’nin bu kadar güzel olduğunu bilmiyorduk, gelmek istiyoruz diyorlar.

İyi fotoğraf çekenler açığa çıkmalı

Coşkun Teziç (Spor yöneticisi): Burada herkes birbirinin fotoğrafını görüyor, paylaşıyor, yorumlar yazıyor. Ben yorumlarımı ağırlıklı olarak Türk fotoğrafçılara yazıyorum. Bunu yapmamın nedeni iyi fotoğraf çeken Türk grubunun sayısının artması, onların motive olmasıdır. Bunun yanında orası 50 bin üyeli bir uluslararası fotoğraf sitesi. Amacım orada bulunan insanlara Türkiye’de de ne kadar iyi fotoğraf çekildiğini göstermektir. Bir yıldır üyeyim. 201 fotoğrafım sergileniyor.

Ustalar ve fotoğraf dostları bir arada

Recep Yüksel (Doktor): Ben kendimi burada geliştirdim. Yaptığım işe sitenin büyük katkılarının olduğunu inkar edemem. Hem Türkiye’deki usta birkaç fotoğrafçının orada olması önemli hem de ciddi bir paylaşım var. Ustaların ve fotoğraf dostlarının bir arada olması da büyük bir heyecan veriyor. Ama bunun ötesinde Türkiye’nin tanınması için büyük bir fırsat. İzleyenler oradaki küçük bir kareyle o kadar güzel fikirler ediniyorlar. Burası aynı zamanda yarışmalara katılmak için de gayet güzel bir başlangıç noktası. Sitede 400’den fazla fotoğrafım sergileniyor.


Bakış açımı geliştirmem için yardımcı oldu

Merve Koçak Kurt (Eğitimci): Eşimle birlikte beş-altı yıldır fotoğraf çekiyorduk. İlk başlarda onun fotoğraflarını sergiledik. Ben de bu yıla kadar bir dergide çalışıyordum. Daha çok yazı boyutuyla ilgilenirken görsel malzeme anlamında da katkıda bulunmaya çalıştım. Fotoğraf sadece kayıt düşmek için bir araçtı benim için önceleri. Zamanla bir hobiye dönüştü. Daha sonra da cesaret bulup çektiklerimi sergilemek istedim. İnsanlardan olumlu tepkiler aldıkça daha çok katılmaya başladım. Gazetecilik mezunu olmam ve okulda fotoğrafçılık dersi görmem belki temelde bana fayda sağladı, ama bu sitedeyapılan eleştiriler bakış açımı geliştirmeme çok yardımcı oldu.

zaman gazetesi gençlik ekinden
http://haydimutfaga.blogspot.com


"Kınamayınız, kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz"
(Tirmizi, Kıyamet, 53, no: 2507; Beyhaki, Şuabu'l-İman, 5/315, no: 2778; Bkz: Keşfu'l-Hafa, 2/265)


“Sükût-u lisan, selamet-i insan!”

Kullanıcı avatarı
Divane
Ölümlü üye
Mesajlar: 3271
Kayıt: 20 Ara 2006, 03:39
Konum: gavuristan

Mesaj gönderen Divane » 19 Şub 2007, 12:12

Hmmmmmmmmmmm...bir güzel fikir daha :idea:
bi biz bulamıyoruz şöyle güzel bir fikir :roll:
Zaman deli gömleği, onu yırtan da ölüm;
Ölümde yekpare an, ne kesiklik, ne bölüm...

Hep olmadan hiç olmaz, hiçin ötesinde hep;
Bu mu dersin, taşlarda donmuş sukuta sebep?

Cevapla