İNSANLIĞIN HİKAYESİ NAMAZLA HATIRLANIR

Köşe yazılarını derliyoruz.

Moderatörler: sitare, kardelenim, Divane, veli, beyaz dilekce, fyznur, gülümse, kelimat, my, Huucu, gulce

Cevapla
Kullanıcı avatarı
kaktüs
Çok Özel Üye
Çok Özel Üye
Mesajlar: 3986
Kayıt: 22 Ağu 2007, 23:14
Konum: Zegabon

İNSANLIĞIN HİKAYESİ NAMAZLA HATIRLANIR

Mesaj gönderen kaktüs » 05 Nis 2009, 07:33

Allah'a kulluk bilinci çerçevesinde yaptığımız ibadetler insan hayatında önemli bir yer tutar. Her ibadetin kendine özgü farklı yönleri vardır. Bu farklılıklar da insanı birçok açıdan eğitir. Bu anlamda ibadet insanın kulluk bilincini diri tutar.

Gerek hareket gerek söz olarak yapılan tekrarlar; insanın hatırlama, hatırda tutma, zikretme eylemini ve dolayısıyla belleği oluşturma, inşa etme, sürekliliği gerçekleştirir. Namazla insan adeta dünyaya dur! der. Gündelik hayatın akışına kısa da olsa ara vererek farklı bir düzlemde varlıklar âlemine katılır.

Namaz aynı zamanda bir inşa, bir ihya imkanı sağlar. İnsanı yaşadığı zaman ve mekandan uzaklaştırarak perdelerle örtülmüş hakikat bilgisini aralamasına yardım eder. Namazda yaptığı hareketler, okuduğu ayetler kul ile hakikati daha bir yakîn eder. Kur'an'ı genel anlamda incelediğimizde hemen hemen her konudan bahsettiğini görürüz. Dünyadan, ahiretten, insandan, şeytandan, aileden, barıştan, savaştan...vs. Kur'an insanlığa maddî-manevî hakikat bilgisini sunar.

Bu bilgiler zamanlar üstü olduğundan her dönemde insan için anlamlıdır. Kur'an bir nevi insanlığın hakikatle donatılmış kültürel belleği işlevini görür diyebiliriz. Bazen Fil Sûresi okunur; kaba güçle, hakiki gücün farkına varılır. Bazen Mâun Sûresi okunur; komşuyla uzun zamandır hal hatır sorulmadığı hatırlanır.

Bazen Hz. Adem, bazen Hz. Musa bazen de diğer peygamberler tek tek insanın zihninden geçerek namazla gündemimize girer. Bu anlamda Kur'an insanlığın hakikat hikayesinin sürekli okunarak hatırlanmasına ve insanın kendini ihya ve inşa etmesine imkan verir. Namaz aynı zamanda zikir yani; hatırlamadır. İnsan ve insanlığın ortak hafızasını sürekli gözden geçirmedir.

Bu durumda da Fil Sûresi geçmişe ait tarihsel bir vaka olmaktan çıkarak güç-hakikat ilişkisindeki ince çizgiyi aşikâr eder. Bu çizgi sürekli hatırlanmalıdır ki insan yeryüzünde haksız yere kan dökücülerden olmasın. Dikkatli bakıldığında insanın, gündelik hayatın farklı formlarında hem idare eden hem de idare edilen konumunda olduğu görülür. O zaman hikaye bizimdir. Hatırda tutmak önemlidir. Dolayısıyla sık sık tekrarlanmalıdır.

* İstanbul Müftülüğü, Fetva Uzmanı
Dost biperva, felek birahm, devran bisükûn
Dert çok, hemdert yok, düşman kavi, talih zebunFukara kalbine her kim dokuna
Dokuna sinesi Allah okuna

Kullanıcı avatarı
hasret
Tecrübeli Üye
Mesajlar: 80
Kayıt: 27 Kas 2008, 20:46

Mesaj gönderen hasret » 08 Nis 2009, 12:01

Allah c.c razı olsun.
Gözümün nuru kalbimin huzuru Namaz.


Her şey, her şey şu tek müjdede
Yoktur ölüm ALLAH diyene.
Canım kurban başı secdede
İki büklüm ALLAH diyene..

Kullanıcı avatarı
Habibim...
Altın üye
Altın üye
Mesajlar: 417
Kayıt: 12 Haz 2007, 21:05

Mesaj gönderen Habibim... » 08 Nis 2009, 21:20

"Gençler ibadet ettikçe Allah (c.c.) tebessüm eder. " Bir sohbette söylenmişti. Her secdeye varışımda hatırlarım. Rabbimin ne kadar merhametli ve bizden ümitli olduğunu hatırlarım secdede. Allah namazı huşu içinde kılanlardan eylesin İnşAllah.

Allah razı olsun. :cicekk
Hizmet insanı, gönül verdiği dâvâ uğrunda kandan-irinden deryaları geçip gitmeye azimli ve kararlı; varıp hedefine ulaştığında da her şeyi sahibine verecek kadar olgun ve Yüce Yaratıcı'ya karşı edepli ve saygılı...

betül

Mesaj gönderen betül » 09 Nis 2009, 10:14

Allah razı olsun :cicekk

Kullanıcı avatarı
kaktüs
Çok Özel Üye
Çok Özel Üye
Mesajlar: 3986
Kayıt: 22 Ağu 2007, 23:14
Konum: Zegabon

Mesaj gönderen kaktüs » 09 Nis 2009, 16:30

cümlemizden
Dost biperva, felek birahm, devran bisükûn
Dert çok, hemdert yok, düşman kavi, talih zebunFukara kalbine her kim dokuna
Dokuna sinesi Allah okuna

Cevapla