Camide saf tutmak bize neyi anlatır ve ne kazandırır?

Köşe yazılarını derliyoruz.

Moderatörler: sitare, kardelenim, Divane, veli, beyaz dilekce, fyznur, gülümse, kelimat, my, Huucu, gulce

Cevapla
Kullanıcı avatarı
gulce
Bir Dost
Mesajlar: 5149
Kayıt: 25 Oca 2008, 19:59
Konum: İSTANBUL

Camide saf tutmak bize neyi anlatır ve ne kazandırır?

Mesaj gönderen gulce » 04 Ara 2008, 12:08

"Camiye geldiğinde namaz başlamak üzereydi. Ön saftakiler yerlerini biraz genişçe tutmuşlardı. 'Farza başlarken öne geçerim' diye düşünerek arka safa geçti.




Bu arada ön saftan bir tanıdık bir şeyler fısıldadı. Yanına gittiğinde biraz silkinip toparlanmayla ona da yer açıldı. Safta biraz sıkıştığını hisseden diğer kadın hışımla yerinden kalkıp arkaya geçti. Belli ki safta biraz sıkıştığını hissetti. Oysa sadece yanındakinin dirsekleri değecek kadar bir sıkışıklık olmuştu."

Caminin en önemli fonksiyonlarından birisi de kişinin sosyalleşme sürecine yaptığı olumlu katkıdır. İnsan camide hem ibadetini yapar hem de kendi ve diğerleri üzerinde düşünmeye, olumlu davranışlar geliştirmeye çalışır. Cami vaaz ve hutbeyle sağladığı dinî bilgilenme boyutuna aynı zamanda, bir arada bulunma, aynı mekanı paylaşma huzur ve sakinliği de katar. Bu anlamda cami hem dini bilgilenme hem de sosyalleşme yeridir.

Peki caminin bu fonksiyonları günümüzde nasıl seyrediyor? Dinî bilgilenme açısından toplumsal alanda ciddi eksiklerimiz olduğu her geçen gün daha da açığa çıkmaktadır. Ailesinden ve okuldan din dersi alamayan çocuk büyüdüğünde dinin temel rükünleri ile ilgili ciddi eksiklerinin olduğunu fark etmektedir. Oysa dinî bilgilenme bir süreç içinde devam eder. Cami aynı zamanda bu bilgilenmenin pratiğe dönüştürülme mekanıdır. Cemaatle namaz kılmanın tavsiye edilmesi kişiyi hem doğru bilgilendirme hem de ibadetini sıhhatine uygun olarak yerine getirme imkanı sağlar. Namaza yeni başlayan kişilerin kadın olsun erkek olsun camide cemaate dahil olmayı öncelemeleri de bu açıdan gereklidir.

Cemaat-saf algısında sorun var

Caminin sosyalleşmeye katkısı da önemlidir. Sosyalleşmede kültürel ve toplumsal zaaflarımızın açığa çıkmasına da fırsat verir. Bugün toplumsal anlamda 'cemaat-saf' algısında ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Peygamberimiz'in; 'safları sıkı tutun' emrine rağmen bu konu bizde ciddi erozyona uğramıştır. Bu da örneği ile birlikte yaşama imkanı olmayan bir toplum olmamızdan kaynaklanmaktadır diyebiliriz.

Sadece kitabî bilginin sosyal alana aktarılarak davranma diline dönüştürülmesinde yaşadığımız zaaflar karşımıza çıkıyor. Modern zamanların 'ben-birey' ilişkisi ve inşa etme kodları da bizim cami, cemaat, saf ilişkimizi belirliyor. Genelde modern insanda safta yanında kimse yokmuş gibi sadece kendi olarak ibadet etmenin daha konsantre bir durum oluşturduğu algısı hakim. Kendinden vermeye tahammülü olmayan bir nefis, camide saf olmanın biraz da böyle bir şey olduğunu nasıl kabul edebilir değil mi? Oysa cami "Diğer ben/bizlerle bir arada olalım, birlikte hareket edelim." diye var. Saflarda geniş oturarak diğerini namazdan edelim diye değil... * İstanbul Müftülüğü, Fetva Uzmanı


nokta . . .


Cevapla